Rácz Gyula
88/327-264, 30-9396-097
8400. Ajka, Domb u. 21.
88/203-054

Rácz Gyula vagyok, 1947-ben születtem Zalaegerszegen.

1952-óta érintett vagyok a bányászattal mivel apám révén az Uzsai kőbányával kezdődően majd a padragi bánya a pécsi uránkutató és az ajkai Jókai bánya bányásztelepein kerültem kapcsolatba bányászat háttér rejtelmeivel (pl.: karbidlámpa töltés, bányafa-kérgezés és egyéb gyerekek által végezhető munka)

1971-ben a Miskolci NME bányagépész és bánya-villamos szakán szereztem diplomát.

1971-1975 között a KDT (Közép-dunántúli Szén Tröszt) Dudar bánya üzemében földalatti főművezetőként dolgoztam és a szakma legkorszerűbb technológiájával a széles homlokú, komplex gépesített önjáró fejtésbiztosítással (pajzsok) kellet nagyon közeli ismeretséget kötni.

Az Eocén programmal gyorsan fejlődő Tatabányai, Oroszlány („szakmai fővárosa”) szakmai kultúrájából és mintákból tanulva, de lényegesen kevesebb pénzeszközökből kellett a „ vidéki bányász” technikai széncsatáit megvívni Dudaron, 1975-től az Ajkai bányák, 1981-től az összevont Ajkai Bányaüzem gépészeti apparátusában műhelyvezető, gépészeti vezető helyettes, központi segédüzem felelős műszaki vezető helyettes beosztásokban.

A szakma kreativitása összetartása segítőkészsége a magyar szénbányászatot az önjáró gépesített fejtésbiztosítást figyelembe véve egy időre a világ bemutató termévé tette. Ebben az időszakban, ha a bányagépész és bánya-villamos szakma technikai tudásához mérhető szénminőség lett volna „világhatalom” lehettünk volna.

1991-ben a szénbányászat szerkezetátalakítása kapcsán Oroszlány, Tatabánya, Pécs, Borsod mintájára az Ajkai bányaüzemeknél is tevékenységek kiszervezésével (amiben aktív részem volt) gazdasági társaságok Kft –k jöttek létre.

1991-2001 között a PADEX Hidromechanikai Kft névvel fémjelzett és a magyar szénbányászat adott időben működő földalatti bányáival szakmai beszállítói kapcsolatban lévő társaságot vezettem. Ez időszak alatt a bányabeli egyedi és önjáró fejtésbiztosítás hidraulikus elemeinek teljes spektrumát összefogva: hidraulikus hengerek, vezérlések és biztonsági elemei, továbbá hidraulika tömlők tekintetében gyártó, javító és minősítő tevékenységet folytatunk. Az általam vezetett társaság ISO minősítéssel és vizsgálóállomás jogosítványokkal rendelkezett.

2002-2010 között a Magyar Bányászati Hivatal Veszprémi Bányakapitányságán végzek hatósági munkát.

2011. január 31-vel nyugdíjba vonulás miatt kérelmeztem a köztisztviselői jogállásom megszüntetését.



Javasolt minimális felbontás: 1024*768
Az oldalt eddig 52982 alkalommal tekintették meg.
Köszönettel: Támogatóinknak!
Copyright (C) 2006 Minden jog fenntartva !