Kuzsmiczky Sándor
Császár

Kuzsmiczky Sándor old. bányagépészmérnök, hegesztő szakmérnök

1941. július 19-én szűletet, Szikszón. Az általános iskolát Sátoraljaújhelyen és Miskolcon végezte, 1959-ben érettségizett a Miskolci Földes Ferenc Gimnáziumban.

Még ebben az évben felvételt nyert a Miskolci Nehézipari Műszaki Egyetem Bányamérnöki Karára Bányagépész Szakra , amelyet 1964-ben sikeresen elvégzett.

1962-től társadalmi ösztöndíjasa volt az Oroszlányi Szénbányáknak, Így a diploma megszerzése után itt kapott üzemmérnöki beosztást a XXI. aknán 1965-ben a bánya-üzemhez Dobson típusú önjáró fejtésbiztosító berendezés érkezett, amelynek gépészeti felügyeletével és karbantartási-üzemeltetési feladataival bízták meg.

A vállalatnál 1968 januárjában alakították meg - az addig más üzem részlegeként működő - Központi Gépjavító Üzemet, ahova gépészeti üzemrész-vezetőnek nevezték ki.

Feladatukat képezte a bányaüzemek:

• aknaszállítógépeinek üzemeltetése és karbantartása
  • főszellőztető berendezéseinek üzemeltetése és karbantartása,
  • fővízmentesítő-telepeinek üzemeltetése és karbantartása,
  • sűrített-levegő ellátásának biztosítása,
  • bányabeli vitlák és folyamatos szállítóberendezések javítása
  • alkatrészek és acélszerkezeti egységek gyártása
  • 35 kV-os energiaellátásának biztosítása 1971-ben üzemvezető-főmérnök helyettessé nevezték ki, ezzel közvetlen irányítása alá került a gyártás-előkészítés és az üzemi műszaki szerkesztés, valamint felügyeletileg a gépészeti, erősáramú-villamos,-és a gyengeáramú /hírközlési / üzemrész.
  • 1970-től kooperációs acélszerkezeti gyártás indult meg az angol /Fletcher / önjáró fejtésbiztosító-berendezések előállítása kapcsán, ami szükségessé tette hegesztő-szakmérnöki képesítés megszerzését, ezért részt a BME szakmérnöki képzésén, ahol 1972-ben szakmérnöki oklevelet szerzett.

A Központi Gépjavító Üzemben 1971 után több jelentős fejlesztés történt:

• a bányabeli szállítóberendezések cseregépes, majd bérleti rendszerű javítása,
  • villamos motorok és készülékek Sb és Rb javítása és minősítése,
  • bányabeli létszámnyilvántartás elektronikus kialakítása.
  • 1975-1985 között az Oroszlányban fejlesztett önjáró vágatkereszteződés-biztosítások acélszerkezeti gyártásában / saját,hazai és export /,valamint lakossági és üzemi felhasználású széntüzelésű kazánok gyártásában vett részt.

1993-ban az Oroszlányi Szénbányák felszámolás alá került , a megmaradt termelő üzemek Kft-ként működtek tovább, melynek Műszaki Osztályára helyezték gépészeti csoportvezetőnek. 1994-ben a széntermelő üzemeket a Vértesi Erőmű Rt-hez csatolták.

Így a VÉRT Bányászati Igazgatóságától ment nyugdíjba 2001-ben.

A Bányagépészet a Műszaki Fejlődésért Alapítvány csatlakozó tagja, a konferenciák aktív rendezője.

Javasolt minimális felbontás: 1024*768
    Az oldalt eddig 52835 alkalommal tekintették meg.
    Köszönettel: Támogatóinknak!
    Copyright (C) 2006 Minden jog fenntartva !